Evolutie

21 juni 2019

Vandaag begint in Utrecht het Midzomergracht Festival: tien dagen lang allerlei activiteiten op het gebied van cultuur, sport, debat en ontmoeting, bijzondere exposities en een scala aan feesten.

With Pride vroeg aan Marvin de Vos om iets te schrijven over zijn werk als algemeen bestuurslid voor deze editie van het festival.

Dit jaar is het zover, de bestuurswissel van Midzomergracht. Dit is altijd een spannende periode. Niet omdat het ‘out with the old and in with the new’ is, maar omdat de organisatie een kans krijgt om te evolueren. Aangezien de maatschappij verandert, moeten organisaties met een maatschappelijk doel, zoals het Midzomergracht Festival, dit ook doen om hun bestaansrecht te behouden.

Dit is een mooie, inspirerende en spannende uitdaging. Hoe verander je een organisatie van binnen en van buiten? En hoe waarborg je alsnog alle sterkte eigenschappen waardoor het festival het begrip is geworden wat het nu is?

In veertig jaar tijd is ook de zogenoemde homo-emancipatie geëvolueerd. Wij hebben als maatschappij geleerd dat er veel meer is dan een simpel onderscheid in homo en hetero. Midzomergracht gaat mee in deze ontwikkeling waardoor het een platform is voor iedereen, ongeacht iemands seksuele oriëntatie en iemands genderidentiteit en –expressie. Dit is super mooi, want met een steeds diverser wordende maatschappij zal ook de identiteit van het festival nooit in beton gegoten zijn. Je kan bijna zeggen dat de identiteit van Midzomergracht fluïde is.

Niemand weet wat de toekomst brengt, maar we kunnen er met elkaar wel naar streven om de toekomst zo mooi en inclusief mogelijk te maken. Als je jezelf niet gehoord, gezien en erkend voelt, biedt Midzomergracht je de mogelijkheid om dit te veranderen. Het verbindende karakter van een dergelijk platform brengt de mainstreammaatschappij samen met alles wat niet aan de standaardnorm voldoet. Juist omdat je een platform bent, geef je mensen ook ownership over hoe zij zichzelf vertegenwoordigd willen zien. Er is niemand die bepaalt wat de behoefte van een doelgroep is, behalve de doelgroep zelf. Dat is een kracht van het festival, maar ook een pittige opgave.

Alle mooie ideeën die mensen hebben als activiteiten voor het festival, moeten natuurlijk geprogrammeerd worden. En op zo'n manier dat het festival toegankelijk blijft voor het publiek, want je wil natuurlijk dat er bezoekers komen op je evenementen. Dit hebben de vorige besturen altijd zo goed mogelijk proberen te doen en deze verantwoordelijkheid ligt nu bij ons.

Waar het nieuwe bestuur ook weer verantwoordelijk voor zal zijn, is een episch openingsweekend. Inhoud, diversiteit en inclusiviteit zijn heel belangrijke onderdelen van het festival. Dit neemt echter niet weg dat de kracht van een goed feest ook niet onderschat moet worden. Samen dansen is immers het fijnste dat er is.

Dit jaar evolueert Midzomergracht weer. Dans met ons de toekomst in en wees onderdeel van de verandering die je graag ziet. Wij zijn altijd op zoek naar mensen die ons kunnen helpen om dit platform op een hoger niveau te tillen, zodat we met elkaar kunnen blijven groeien.

Foto gemaakt door Ramon Mosterd