Over ons

Lesbisch activisme uit de jaren 70, protesten die de aidsepidemie in de jaren 80 en 90 onder de aandacht brachten en gemeenschappen waar je al vroeg openlijk trots, zwart én queer kon zijn: De regenbooggeschiedenis van Nederland verdient een erepodium.

Daarom heeft IHLIA LGBTI Heritage in samenwerking met projectbureau Van Gisteren dit verhalenplatform With Pride gelanceerd. Het platform brengt Nederlands rijke lhbtiq+-verleden onder de aandacht en zet toonaangevende individuen in de spotlight.

Op dit platform staat het verhaal achter de strijd voor emancipatie en sociale acceptatie centraal. Daarmee sluit het aan bij de eerdere tentoonstellingen With Pride en Nos Tei (2018 en 2019).

Puttend uit het IHLIA-archief laat With Pride zien dat individuen en organisaties uit de lhbtiq+-gemeenschap door middel van zelforganisatie, lobby, actie en provocatie de samenleving hebben gevormd. Op deze manier hebben zij een belangrijke stempel gedrukt op de Nederlandse geschiedenis van de 20e eeuw.

With Pride gaat van start met honderd verhalen en zal gaandeweg steeds met nieuw materiaal worden aangevuld.

Lancering

Op dinsdag 1 juni werd With Pride met trots gelanceerd tijdens een livecast in Pakhuis de Zwijger. De lancering is terug te kijken via de website van Pakhuis de Zwijger.

Contact

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Anne van Lierop: anne@ihlia.nl

Over IHLIA LGBTI Heritage

IHLIA LGBTI Heritage is dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbtiq+ in Nederland en heeft de grootste lhbtiq+-collectie van Europa. Met het archief garandeert IHLIA het behoud van de informatie van gisteren en vandaag voor morgen: zo wordt de lhbti-geschiedenis tot leven gebracht voor de doelgroepen van de toekomst. Hiermee bevordert de erfgoedfunctie de sociale acceptatie van lhbtiq+’ers.

Over Van Gisteren

Van Gisteren is een bureau voor publiekshistorische projecten van historici Mark Bergsma en Agnes Cremers. Historisch onderzoek zetten zij om in toegankelijke verhalen, tentoonstellingen, events en lesprogramma’s. Van Gisteren is onder andere bekend van het platform F-site en ontwikkelde nu in samenwerking met IHLIA het platform With Pride.

Klankbord With Pride

With Pride had niet tot stand kunnen komen zonder expertise van het klankbord:

  • Alex Bakker
  • Wigbertson Julian Isenia
  • Judith Schuyf
  • Martien Sleutjes
Met dank aan

With Pride had niet tot stand kunnen komen zonder: Alex Bakker, Mark Bergsma, Annelies van Brink, Wilfred van Buuren, Agnes Cremers, Kiki Ernst, Chandra Frank, Connie van Gils, Patrieck de Haan, Jasmijn ter Haar, Lonneke van den Hoonaard, Danny Halim, Saskia Hoogervorst, Wigbertson Julian Isenia, Maartje van Laarhoven, Rogério Lira, Nina Littel, Michel Otten, Pamela Pattynama, Lex van Rens, Judith Schuyf, Thea Sibbel, Martien Sleutjes, Noortje Thuis, Jack van der Wel.

Fotocredits

Foto gemaakt door Wilco Kalbfleisch