Brieven over homo-emancipatie: ‘Juist uit het anders zijn halen wij ook onze energie’

20 juni 2019

Naar aanleiding van onze vraag hoe het stond en staat met de homo-emancipatie, besloten Martien en Cato elkaar hierover te schrijven

Vandaag de reactie van Martien op de brief van Cato

Hallo Cato,

Helaas moet je heel je leven uit de kast komen. Heteroseksualiteit is nou eenmaal de norm. Juist uit het anders zijn halen wij ook onze energie. We moeten wel, anders worden we ontkend. We hebben in de afgelopen periode een beginnetje gemaakt om te zorgen dat mensen wat zelfkritiek leren hebben en vraagtekens zetten bij zaken die automatisch worden aangenomen. De tolerantie die eruit voorkomt, is gelukkig groot.

Wat te doen? In elk geval moeten we zorgen dat er persoonlijk contact blijft tussen homo’s en hetero’s. Op het werk, in de studie, maar vooral in de vrije tijd. Wij werkten samen met politieke partijen, de milieubeweging, de kraakbeweging, Amnesty, enzovoort. Vooral door contacten bij politieke partijen hebben we door duidelijke eisen grote stappen kunnen zetten.

Wat zou ik doen als ik nu jong zou zijn? Misschien een hotspot oprichten waar iedereen zich welkom voelt en waar gesprekken mogelijk zijn. Een podium bieden voor optredens of discussiesessies, de sfeer van openheid uitdragen. Zoeken naar gemeenschappelijkheid. En vanuit de hotspot gezamenlijk deelnemen aan acties en activiteiten die minderheden steunen. Met de sluipende verrechtsing krijgen we de komende tijd genoeg van die mogelijkheden.

Ik denk dat ik weer een abonnement op een sportschool zou nemen. Meer fysiek zelfvertrouwen kan geen kwaad. Het is nog gezond ook en je leert socializen met vogels van diverse pluimage. En ik zou vrijwilliger worden bij IHLIA, om de herinneringen aan wat we doen levend te houden.

Met vriendelijke groet,
Martien

Dit was de laatste brief in deze serie