Op zevenjarige leeftijd verkleedde Nicholas Carter zich al als Scarlett O’Hara uit de film Gone With the Wind. Op zijn achttiende creëerde hij zijn eigen dragpersonage ‘Nickie Nicole’, geïnspireerd op Carters heldin Barbie: ‘Politieagente, boerin of duivel: net als haar wil ik alles kunnen zijn.’
Nicole vestigde zich eerst in Londen, maar na een paar bezoeken aan Amsterdam in 1989 was ze zo onder de indruk van de sfeer dat ze besloot naar Amsterdam te verhuizen om mode te studeren aan de Gerrit Rietveld Academie. Op een van deze bezoeken werd ze door Manfred Langer, eigenaar van de iT, aangespoord om een optreden te doen. Nicole was meteen een hit. Al snel brak ze haar studie af om fulltime als dragqueen te werken. Ze werkte als candy-girl in de RoXY en kreeg later een talkshow in Richter.
Niet veel later presenteerde ze haar eigen show In gesprek met Nicky in club Exit en van 1993 tot 1995 de Nicky Nicole Shows in danscafé Havana en RoXY. Tijdens een reünie in Havana dertig jaar later zei Nicole over haar eerste indruk van Amsterdam: ‘When I first arrived here, it was all Gay Pride, elke dag!’
Haar populariteit in Amsterdam zorgde voor een rol als juryvoorzitter in het door Robert ten Brink gepresenteerde programma De Travestieshow, een competitie voor dragqueens. Hierdoor werd ze ook buiten de hoofdstad bekend. In 1995 stond Nicole op de cover van lifestylemagazine Esquire en een jaar later bracht ze haar single ‘Funkee’ uit. Daarnaast deed ze wat presentatiewerk op de Franse en Amerikaanse tv. Naast haar werk als performer heeft Nicole een kledingwinkel voor travestieten genaamd Queens & Co.
Promotors Siep de Haan en Huub Verweij regelden binnen, maar ook buiten Nederland optredens voor Nicole. Zo trad ze op in Wenen, Hamburg en Italië, volgde een Duitse televisieploeg haar enkele dagen in Amsterdam en verscheen ze op Britse tv. De Haan vertelde: ‘In het buitenland is ze veel eenvoudiger te verkopen. Travestie moet hier onmiddellijk ergens over gaan, in het buitenland zijn ze veel makkelijker.’
In 1996 wordt Cherchez la femme. Travestie als fenomeen gepubliceerd. Auteur Marjolein Rotsteeg raakte door een interview met Nickie Nicole in 1994 geïnspireerd om de hype rond travestie te onderzoeken. Het boek beschrijft de rollen die ‘travestie’ speelde in Nederland aan het einde van de twintigste eeuw aan de hand van interviews, reportages en literatuurstudies, en gaat ook in op genderidentiteit.
Het boek bestaat uit drie delen, waar wordt gesproken met crossdressers, mannen en vrouwen. Achter in het boek staat een lijst met praktische tips, films, literatuur en adressen voor mensen met interesse in travestie. Het boek laat zien hoe mensen door te spelen met gender meer zichzelf durven te zijn. Zoals Nicole ook tijdens shows zichzelf en haar publiek weet uit te dagen met haar uitvergrote persoonlijkheid.
Na zeventien jaar in Amsterdam te hebben gewoond, keerde Nickie Nicole in 2009 terug naar New York. Al vanaf 2010 kwam Nicole weer geregeld naar Amsterdam. Ze werkte onder andere mee aan podcasts vanuit coffeeshop Betty, TOO! in de Reguliersdwarsstraat. In 2010 en 2012 exposeerde ze digitale kunstwerken die ze maakte in Amsterdam.
Het Parool omschreef in 1995 waarom Nicole in de smaak viel: ‘Het succes van Nicky Nicole is een combinatie van een goed uiterlijk met een slecht karakter en een komisch Nederlands-Amerikaanse tongval. Nicky Nicole is een narcistische, extravagante bitch met charme.’
Volgens Nicole zelf kwam het narcisme uit de cultuur van New York, waar iedereen met zichzelf bezig is. Nederlanders zijn dat niet gewend. Het hoefde van Nicole niet even extreem als in New York, maar ze geloofde dat Nederlanders wel wat van die mindset konden leren: ‘Het zou goed zijn als mensen in Nederland leren te dromen.’ Daarnaast vond ze het ook belangrijk om jezelf een prioriteit in je leven te maken: ‘Als je zelf niet denkt: “ik ben hot stuff,”’ wie moet het dan tegen je zeggen?’
Nicholas Carter trouwde in 2014 met zijn partner Francis en het stel ging samenwonen in New York. In zowel Nederland als Amerika is de laatste jaren een nieuwe hype rond drag ontstaan dankzij RuPaul’s Drag Race: een dragcompetitie. Nicole is hierin nog niet te zien, maar ze is nog steeds actief in de Amsterdamse gayscene.
- Nicky Nicole
Boekcover 'Cherchez la femme: travestie als fenomeen' door Marjolein Rotsteeg. Aan de hand van interviews, reportages en literatuurstudie wordt een beeld geschetst van de diverse verschijningsvormen van het fenomeen travestie in Nederland, toegespitst op de periode aan de einde van de twintigste eeuw. Uitgegeven door: Vassallucci in Amsterdam (1996)
Cover en artikel 'Nicky Nicole verovert Amsterdam en de rest van de wereld : van vadsig jongetje tot glamourgirl' door Peter van der Vorst voor Gay Krant. Interview met de in Amsterdam wereldberoemde entertainer/travestiet Nicky Nicole (1995)
Affiche 'Salvation Amsterdam & Nickie Nicole Productions present REAL: opening night saterday july 19th' (jaartal onbekend)
Geert-Jan Bron, ‘Nicky Nicole: “Ik kan be a great lekker wijf”’. In Het Parool 2 februari 1995.
Bas van Horn, ‘Pr-gevoel: na de jonge leraren nu de travestie’. Het Parool, 22 april 1994.
Anne Lever, ‘De mooiste vrouw is een vent. Cherchezs la femme – travestie als fenomeen’. In Het Continuüm (1 december 1997).
‘Nickie Nicole’. Op reguliers.net.
Peter van der Voorst, ‘Nicky Nicole verovert Amsterdam en de rest van de wereld: van vadsig jongetje tot glamourgirl’. In De Gay Krant 272 (21 januari 1995) 21.