Pink Marrakech (Nassiri Belaraj)
Pink Marrakech is een stichting die zich inzet voor Nederlands-Marokkaanse lhbti+’ers. Oprichter Nassiri Belaraj (1974) heeft zelf lang in de knoop gezeten met zijn geaardheid en hoopt met de stichting mensen bij te staan die in dezelfde situatie zitten als waarin hij zich ooit bevond.
Auteur: Kiki Ernst
Thema: Iconen, Grassroot
Marokkaanse cultuur en homoseksualiteit

Binnen de Marokkaanse cultuur wordt homoseksualiteit vaak als taboe gezien. In Marokko zijn homoseksuele handelingen verboden en kunnen overtreders tot drie jaar cel krijgen. Ook binnen het gezin van Nassiri Belaraj was homoseksualiteit niet geoorloofd. Wanneer Jos Brink op tv verscheen, kregen Belaraj en zijn zes broers en zussen van hun moeder te horen dat homo-zijn slecht is.

Dit was voor Belaraj, die al sinds zijn tiende weet dat hij op mannen valt, moeilijk. Hij voelde zich alleen en was niet in staat over zijn geaardheid te praten met zijn familie. Toen hij op zijn 25e een burn-out kreeg, wilde hij een einde aan zijn leven te maken. Uiteindelijk zag hij daarvan af en besloot hij tegenover zijn jongere zus en zijn broer uit de kast te komen. Beiden accepteerden hem in het begin, maar zodra hij publiekelijk over zijn geaardheid begon te spreken, verbraken zij het contact. In 2015 heeft ook zijn moeder het contact met Belaraj verbroken. Hij heeft nog wel contact met zijn oudste en jongste zus.

Na zijn coming-out zat Belaraj nog tweeënhalf jaar in therapie, zowel voor zijn burn-out als voor het accepteren van zijn geaardheid. In 2014 zou de eerste Marokkaanse boot meevaren met de Canal Parade in Amsterdam. Belaraj meldde zich aan, voer mee, en bedacht zodra hij van de boot stapte dat hij Pink Marrakech op ging richten.

Pink Marrakech

In 2017 begon Pink Marrakech online als een besloten Facebookgroep waar Marokkaanse lhbti+’ers met elkaar in contact konden komen. Belaraj stelde zich ook 24/7 telefonisch beschikbaar voor mensen die hulp of advies zoeken. Hij vertelt: ‘Ik heb Pink Marrakech opgericht omdat ik niemand gun wat ik in mijn leven heb meegemaakt.’ Waaraan hij toevoegt: ‘Ik heb het mijn levensdoel gemaakt om hen te helpen die geen licht meer zien aan het einde van de tunnel.’ De functie van contactpersoon werd uiteindelijk deels overgenomen door voorzitter Najat Chicar.

Pink Marrakech heeft nu een eigen website waar mensen terechtkunnen voor kennis en advies. Daarnaast biedt de stichting huisvesting voor lhbti+’ers en verzorgt het team educatie op scholen en voor ouders wier kinderen uit de kast zijn gekomen. Pink Marrakech wil onderwerpen zoals schaamte, angst, vooroordelen en onwetendheid rondom geaardheid binnen deze groep bespreekbaar maken.

Belaraj deed in 2017 mee aan Familie, geloof en hoop, een driedelige serie van de NTR om homoseksualiteit binnen de Marokkaanse gemeenschap zichtbaar te maken. Veel mensen leerden dankzij deze tv-serie over het bestaan van Pink Marrakech.

Datzelfde jaar had de organisatie een eigen boot tijdens de Canal Parade. De boot had het eerste jaar honderd mensen aan boord. Dertig van hen waren Marokkaans, vooral heterovrouwen. Belaraj: ‘Ik kan je vertellen: Marokkaanse vrouwen hebben echt ballen. Zij lopen voorop.’ Veel Marokkaanse lhbti’ers durfden niet mee te varen, uit angst om herkend te worden.

In 2019 organiseerde Pink Marrakech een eigen iftar met Marokkaanse gerechten om het einde van de ramadan te vieren. Bij dit evenement waren ook Marokkaanse lhbti+-moeders betrokken.

Meerdere Marokkaanse organisaties hebben ondertussen hun steun betuigd aan Pink Marrakech, waaronder de islamitische politieke partij Nida. De stichting blijft zichtbaar via social media en op Marokkaanse en lhbti+-festivals. Pink Marrakech hoopt aan zoveel mogelijk Nederlands-Marokkaanse lhbti’ers te laten zien dat ze niet alleen zijn.

Fotocredits
Getoonde materialen komen uit het IHLIA-archief, tenzij anders vermeld. Van links naar rechts, boven naar beneden:

Foto Nassiri Belaraj. In: op de website van Pink Marrakech (2021) [copyright Stichting Pink Marrakech]

Literatuur en bronnen

Mariëtte van Beek, Pink Marrakech. Op Zij aan zij (6 februari 2019).

Mirjam Bosgraaf, Hoe is het om binnen de Marokkaanse cultuur homoseksueel te zijn?. Op De Lagarde (14 mei 2017).

De eenzaamheid die ik heb gevoeld, wil ik anderen besparen. Op de website van RozeLinks (werkgroep van GroenLinks).

Alrik de Jong, In gesprek met Nassiri Belaraj, de moedige man achter de Marokkaanse boot tijdens de Gay Pride. Op Manners (3 augustus 2017).

Marokkaan, homo en ongelukkig: “Ik bad tot Allah: maak een hetero van me”. Op de website van RTL Nieuws (2 augustus 2020).

Pink Marrakech, Over Ons. Op de website van Pink Marrakech.

Manju Reijmer, “Je haalt het niet in je hoofd om het er binnen je familie over te hebben”. Nassiri Belaraj vertelt zijn verhaal. Op Winq (28 april 2019).

Repressie homoseksualiteit in Marokko en de rest van de wereld. Op Bladna (20 april 2021).

Terugkijken: Nassiri Belaraj en Souad Boumedien over homoseksualiteit binnen Marokkaanse gemeenschap. Op Republiek Allochtonië (4 mei 2017).

Zo leven Marokkaanse homo’s. One World (9 juli 2015).

Filter